Nieuwe subsidies voor het laden van jouw elektrische bedrijfswagens

Geplaatst op 25 september 2024

Binnenkort kunnen bedrijven gebruikmaken van twee nieuwe subsidieregelingen. Deze zijn bedoeld om de overstap naar elektrisch vervoer te versnellen. Met de groei van het aantal elektrische bestel- en vrachtwagens in Nederland neemt ook de vraag naar laadmogelijkheden toe. 

Vanaf dinsdag 24 september kunnen bedrijven gebruikmaken van de eerste regeling, de ‘Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij Bedrijven’ (SPRILA), waarbij 42 miljoen euro beschikbaar is. Deze regeling is perfect voor bedrijven op een bedrijventerrein of bij een distributiecentrum. Ondernemers kunnen een deel van de kosten terugkrijgen voor de aanschaf en installatie van laadpunten. MKB-bedrijven krijgen tot wel 40 procent van hun kosten vergoed, grote bedrijven tot 20 procent. 

Mocht er onvoldoende netcapaciteit zijn, is het mogelijk om per laadlocatie een aanvullende subsidie aan te vragen voor een stationaire batterij. Deze batterijen kunnen overdag worden opgeladen en ‘s nachts meerdere voertuigen van stroom voorzien. Daarnaast is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het inwinnen van extern advies over het aanleggen van laadpunten.

Vanaf 1 oktober start de ‘Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur Zwaar Vervoer’ (SPULA). Deze regeling maakt het mogelijk om publiek toegankelijke laadpunten voor zware voertuigen aan te leggen of de bestaande infrastructuur uit te breiden. Er is in totaal 15 miljoen euro beschikbaar voor deze subsidieregeling. 

Bron: Nieuws.nl