Ondernemen zonder een lening doe je met bootstrapping

Geplaatst op 24 augustus 2023

Het opzetten van een eigen bedrijf of het investeren in je onderneming vereist financiële middelen. Dit geld zou je bij de bank kunnen lenen. Sluit je liever geen lening af? Dan is bootstrapping een goed alternatief. Dit is een Engelse term, wat betekent dat je zo min mogelijk geld leent van buitenaf. Je maakt in dit geval optimaal gebruik van je eigen bronnen, minimaliseer je kosten en zoek je naar kosteloze oplossingen. Lees hier hoe je aan geld komt voor je bedrijf zonder dat je geld leent. En wat daarvan de voor- en nadelen zijn.

Het woord ‘bootstrap’ komt van het leren lusje aan een laars, waarmee je die laars makkelijker kunt aantrekken. Ondernemen wordt makkelijker als je geld vrij maakt voor je bedrijf. Als je bootstrapping wil toepassen, maak dan gebruik van je eigen spaargeld of je reguliere inkomen voor je onderneming. Er zijn nog meer benaderingen, maar voordat je verder gaat, is het belangrijk om de voor- en nadelen hiervan te verkennen.

De voor- en nadelen van bootstrapping
De afwegingen van bootstrapping

Voordelen

  • Het voorkomt schulden voor je onderneming en beperkt je rentekosten.
  • Je bent niet afhankelijk van externe financiering. Je houdt zelf de regie over je onderneming en aandelen.
  • Je ontdekt een nieuwe kant van het ondernemerschap. Je gaat namelijk strategische relaties aan met andere ondernemers. Denk hierbij aan het ruilen van producten of samenwerken.
  • Bootstrapping vergroot de kredietwaardigheid van jouw bedrijf, omdat je zonder schulden je onderneming ontwikkelt.

Nadelen

  • Het is lastig een grote investering te doen, als je lange tijd bootstrapping toe past.
  • Langdurige bootstrapping kan je kwetsbaar maken tijdens moeilijke periodes en onverwachte situaties vanwege beperkte herbruikbaarheid van bootstrapping-middelen en daarnaast heb je vaak geen of een kleine buffer. 
  • Soms is het nodig om snel te handelen met je bedrijf, zoals bij het grijpen van nieuwe kansen of het aanpakken van bedreigingen. Hiervoor zijn investeringen en mogelijke hogere bedrijfskosten nodig. In sommige gevallen is bootstrapping niet toereikend en kan een lening meer mogelijkheden bieden. 

Geld maken voor je onderneming
Hier zijn enkele handelingen die je kunt uitvoeren om financiële middelen voor je bedrijf te genereren of om kosten te verlagen. 

Jij en je omgeving
Kijk eerst bij jezelf, heb je nog ongebruikte, waardevolle spullen die je kunt verkopen. Je kan je eigen vakkennis ook gebruiken voor wat extra financiële ruimte, denk hierbij aan betaalde lezingen, trainingen of adviezen.

Denk ook na over de locatie van je onderneming. Je hoeft niet gelijk een bedrijfspand te huren, je kan ook vanuit huis beginnen. Ook kan je kijken naar gedeelde kantoorruimtes. Mocht je wel een bedrijfspand hebben en je hebt extra ruimtes over, dan kan je deze ruimtes verhuren. Zo ontvang je toch wat extra inkomsten.

Maak gebruik van je eigen relaties, zoals familie of vrienden die je voordelig kan inhuren. Misschien willen zij wel spullen of (een deel van) hun inkomen beschikbaar stellen. Als je erfgenaam bent, kan je ook erflater bespreken of een schenking bij leven overwegen.

Personeel en samenwerken
Zoek je personeel voor een korte periode of maar tijdelijk? Dan is een stagiair, trainee of vrijwilliger zeker een goede optie. Of kies voor flexkrachten of tijdelijk personeel. Op deze manier maak je alleen extra kosten als er meer werk te doen is en je meer omzet hebt.

Je kan er ook voor kiezen om samen te werken met andere bedrijven. Op deze manier kan je bedrijfsmiddelen van elkaar lenen en jullie klanten naar elkaar doorverwijzen. Of deel apparatuur en diensten met elkaar uit. Fabrikanten en groothandelaren geven vaak korting bij grotere bestellingen. Zo kan je je inkopen combineren met die van andere ondernemers. Zakelijk ruilen kan ook een goede optie voor je zijn, dan betaal je niet in geld, maar met goederen of diensten.

Grip op je financiën
Actief debiteurenbeheer levert je geld op. Zorg ervoor dat je wanbetalers goed in de gaten houdt, maar geef juist korting aan snelle directe betalers. Onderhandel over de betalingen; laat je klanten vooruitbetalen of aanbetalingen doen. Betaal zelf aan het einde van betalingstermijnen, zo kan je je geld eerst gebruiken voor andere dingen. Houd daarnaast minimale voorraden aan, want te veel voorraad zorgt vaak voor extra kosten.

Tot slot hoef je niet alle materialen te kopen. Misschien is het voor jouw bedrijf voordeliger om te huren of leasen van auto’s, machines of andere goederen. Anders kan je ook altijd nog kijken voor tweedehands artikelen, misschien kom je een goede deal tegen. Verder zijn er tegenwoordig veel goede gratis software. Maar pas wel op, kies wel voor betrouwbare software.

Externe financiering
Wegen de nadelen van bootstrapping voor jou toch te zwaar of zijn de mogelijkheden van bootstrapping te beperkt? Dan is een externe financiering toch een betere optie. Kijk dan naar het stroomschema financiering van de KVK. 

Heb jij hulp nodig bij het inschakelen van externe financiering? Of wil je graag een juiste adviseur? Bel dan met de KVK Financieringsdesk via 0800 1014.

Lees het volledige artikel van de KVK hier