Ondernemer betaalt per 1 oktober belastingschuld af

Geplaatst op 15 september 2022

Heb je door de coronacrisis betalingsproblemen gehad en heb je tussen 12 maart 2020 en 31 maart 2022 om uitstel gevraagd van je belastingbetaling bij de Belastingdienst? Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers de belastingschulden gaan afbetalen.

Belastingschuld bijzonder uitstel terugbetalen

Via brieven van de Belastingdienst ben je op de hoogte gesteld. Hierin staat hoeveel je elke maand moet afbetalen en voor hoelang dit loopt. Je krijgt van oktober 2022 tot november 2027 de tijd. De uiterste eerste betaaldatum is op 31 oktober 2022. Je kunt natuurlijk ook eerder starten met afbetalen.

Problemen met terugbetalen

Het kan voorkomen dat het je niet lukt om de belastingschuld vanaf oktober terug te betalen. Zorg dan dat je zo snel mogelijk in actie komt. Er zijn meerdere organisaties die je hier bij kunnen helpen of maak gebruik van het stappenplan schulden.

Problemen met belastingbetaling na 1 april

Sinds 1 april 2022 moeten alle ondernemers belastingen weer normaal betalen en is het bijzonder uitstel aanvragen niet meer mogelijk. Als dit je nog niet lukt kun je misschien wel normale belastinguitstel of een regeling krijgen. Dit heeft gelukkig geen gevolgen voor het afbetalen van je uitgestelde belastingen.

Versoepeling betalingsregeling

In bijzondere gevallen wordt het mogelijk om de betalingsregeling te versoepelen. Als je past binnen de voorwaarden kun je voor de volgende versoepelingen in aanmerking komen:

  • 1 keer een betaalpauze van 3 maanden
  • Per kwartaal betalen, in plaats van per maand
  • Maximaal 7 jaar voor het afbetalen van de schuld, in plaats van 5 jaar

Op Prinsjesdag zullen alle voorwaarden en versoepelingen definitief gemaakt worden.