Heb je te weinig personeel? Ga je bedrijfsprocessen digitaliseren? Dit zijn twee situaties waarbij het opleiden van je medewerkers een oplossing is. Wij nemen je mee in de belangrijke momenten waarop je medewerkers moet bijscholen of omscholen.
Veranderende werkzaamheden
Het digitaliseren van bedrijfsprocessen betekent dat je medewerkers met de nieuwe systemen moeten kunnen werken. Leid ze in deze gevallen op in computervaardigheden.
Heb je een fysieke winkel en heb je besloten om ook online verkopen in te gaan zetten. Dan moet je zorgen dat je medewerkers leren hoe bestellingen worden verwerkt.
Te weinig personeel
Omscholing werkt ook goed om je personeelstekort op te lossen. Je kunt in deze situatie een 50-plusser aannemen en een omscholingstraject voor deze medewerker betalen. Zo kan een ervaren boekhouder voor jou als salarisadministrateur aan de slag. Niet alleen nieuw personeel kun je omscholen, ook het huidige personeel is op te leiden voor een functie waar je niemand voor kunt krijgen.
Hoog ziekteverzuim of hoge werkdruk
Bij langdurige ziekte van medewerkers kan het voorkomen dat zij hun eigen of aangepaste werkzaamheden niet meer kunnen oppakken. In deze situatie moet je als werkgever op zoek naar een geschikte baan bij een andere werkgever. Bij- of omscholen kan de kans op een nieuwe baan vergroten voor deze medewerkers.
Daarnaast is het aanbieden van een opleiding om ziekteverzuim te beperken ook mogelijk. Medewerkers kunnen kiezen voor opleidingen of trainingen waar ze beter van in hun vel kunnen voelen. Luister vooral in deze situaties naar je medewerkers voor meer werkplezier.
Reorganiseren of stoppen
Ga je hetzelfde werk met minder mensen doen doordat functies vervallen of omdat je medewerkers herplaatst? Zorg dan dat je je medewerkers helpt bij het vinden en goed kunnen uitvoeren van nieuwe werkzaamheden. Dit houdt in dat je tijdens de reorganisatieperiode je medewerkers scholing aanbiedt.
Verschil omscholen en bijscholen
Je spreekt over bijscholen als je wil dat werknemers kennis en vaardigheden leren voor het beter uitvoeren van hun huidige functie. Je spreekt over omscholing als je wil dat werknemers kennis en vaardigheden leren vanuit een andere functie.
Wie betaalt de opleiding?
Sinds augustus 2022 zijn de regels rondom arbeidsvoorwaarden aangepast. Je moet werknemers alle scholing bieden die ze nodig hebben om hun werk te doen. In het geval van verplichte opleidingen moet je volledig vergoeden. Dit is inclusief studietijd, reiskosten en studiemateriaal.
Omscholing is juridisch gezien geen verplichte opleiding. Je hoeft dus niet te betalen. Wel kan het verstandig zijn dat je de kosten (deels) vergoedt of dat je personeel onder werktijd een opleiding kan laten volgen. Dit houdt medewerkers gemotiveerd. In sommige situaties zijn er enkele subsidieregelingen waardoor je niet alles zelf hoeft te betalen.
Lees hier het volledige artikel van de KVK.