Past jouw bedrijfsnaam nog bij je bedrijf?

Geplaatst op 29 augustus 2024

Ooit paste jouw bedrijfsnaam heel goed bij jouw producten. Maar wat als je een nieuw product of nieuwe dienst ontwikkelt? Behoud je dan je bedrijfsnaam, verzin je een nieuwe of bedenk je een nieuwe bedrijfsnaam? Bij het starten van je bedrijf, kan je meerdere bedrijfsnamen inschrijven. Lees snel verder hoe je een nieuwe of extra bedrijfsnaam inschrijft. 

Als bedrijf wil je graag blijven groeien, je maakt nieuwe producten of levert nieuwe diensten, je gaat een nieuwe markt op of je gaat je producten verkopen via een webshop. Allemaal redenen om een nieuwe naam te overwegen of een extra bedrijfsnaam. Een reden kan ook zijn dat je nu een Nederlandse bedrijfsnaam hebt, maar ook op de internationale markt gaat.

Extra bedrijfsnaam
Naast je eerste bedrijfsnaam kun je extra bedrijfsnamen inschrijven in het Handelsregister. Heet je bedrijf ‘Jansen Schoenen’? Dan kun je voor je nieuwe producten de extra naam ‘Jansen Tassen’ inschrijven. Je bedrijfsnaam moet echter wel voldoen aan bepaalde regels

Ook moet je goed controleren of de naam niet al ergens anders gebruikt wordt. Dan kan je eenvoudig doen met de Naamchecker

Regels voor rechtsvormen
Er zijn specifieke eisen voor bepaalde rechtsvormen voor de eerste handelsnaam. Dit geldt voor personenvennootschappen (vof, maatschap en cv) en rechtspersonen als bv en stichting. Zo richt je bijvoorbeeld een bv op via de notaris. Deze naam kan je alleen aanpassen via een notaris. 

Algemenere bedrijfsnaam
Je kan er ook voor kiezen om je bedrijfsnaam aan te passen naar een algemenere bedrijfsnaam. Op deze manier kan je veel meer kanten op en past de naam ook bij je nieuwe producten/diensten. Het nadeel van een algemenere bedrijfsnaam is dat de naam niet gelijk duidelijk maakt wat je verkoopt. 

Extra aandachtspunten
Bij het inschrijven van een nieuwe bedrijfsnaam, krijg je geen nieuw KVK-nummer. Je kan ook de nieuwe activiteiten toevoegen aan je bedrijfsomschrijving. Hiervoor gebruik je hetzelfde formulier dat je ook gebruikt om een extra bedrijfsnaam bij de KVK in te schrijven. Heb je een bv, nv, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij? Gebruik dan altijd de nieuwe bedrijfsnaam in combinatie met de naam die in de statuten is vastgelegd.

Nieuwe omzetbelastingnummer
Als je nieuwe activiteiten toevoegt aan je inschrijving in het Handelsregister, kan het zijn dat je een apart omzetbelastingnummer nodig hebt. Neem in dat geval contact op met de Belastingdienst.

Je naam beschermen
Je bouwt bekendheid op met je bedrijfsnaam en wilt voorkomen dat anderen deze kopiëren. Het inschrijven van je naam in het KVK Handelsregister biedt niet voldoende bescherming; je moet de naam ook daadwerkelijk in de praktijk gebruiken. 

Om je naam juridisch te beschermen als merk, moet je deze registreren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Alleen dan valt de naam onder het merkenrecht en mogen anderen deze niet gebruiken in België, Nederland en Luxemburg.

Bron: KVK