Prinsjesdag: wat is er al bekend voor ondernemers?

Geplaatst op 6 september 2024

Na de verkiezingen van november 2023 is op 2 juli 2024 het kabinet Schoof van start gegaan. In dit nieuwe kabinet werken PVV, VVD, NSC en BBB samen. En een nieuwe regering betekent nieuwe plannen voor ondernemers in 2025. Deze nieuwe plannen worden op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, bekendgemaakt. Wat de plannen voor bedrijven en organisaties zijn, is nog niet duidelijk, maar in het akkoord staan al wel plannen die voor ondernemers belangrijk zijn. 

Voordelen voor bedrijven
Het kabinet Schoof wil de eerder voorgestelde verlaging van de MKB-winstvrijstelling deels terugdraaien. Het nieuwe voorstel stelt deze vrijstelling op 12,7 procent, in plaats van 12,03 procent.

Daarnaast is het de bedoeling om na 2024 het verhoogde belastingtarief in box 2 van de inkomstenbelasting te verlagen. Dit is vooral van belang voor aandeelhouders van besloten vennootschappen (bv’s) en naamloze vennootschappen (nv’s). Verder streeft de regering ernaar om kinderopvang voor werkende ouders bijna gratis te maken en worden de eisen voor kennismigranten strenger.

BTW en accijnzen
In het akkoord is vastgelegd dat de tijdelijke verlaging van accijnzen op brandstoffen wordt verlengd tot en met 2025. Dit is gunstig voor weggebruikers met voertuigen met een verbrandingsmotor. Ook bestaat de mogelijkheid dat de invoering van zero-emissiezones, die oorspronkelijk voor 2025 gepland waren, wordt uitgesteld.

Vanaf 2026 wil het kabinet het BTW-tarief op logies (hotels en pensions, andere vormen van verhuur, met uitzondering van kampeerterreinen) en op sport en cultuur (met uitzondering van dagrecreatie en bioscopen) verhogen van 9 naar 21 procent.

Bron: KVK