Private lease voor zzp’ers

Geplaatst op 4 januari 2023

Ben je ondernemer en heb je een auto nodig? Als zzp’er kun je een auto kopen en deze deels of voor volledig zakelijk gebruiken. Een andere goede optie is private lease. Wij nemen je graag mee in de belangrijke punten en interessante voordelen van private lease.

In 2021 was het aantal leaseauto’s gestegen met bijna 8%. Voor zzp’ers kan private lease interessant zijn in plaats van het zakelijk gebruiken van een privéauto.

Wat is private lease precies?
Private lease is het leasen van een auto voor een vast bedrag per maand. Dit zijn met name de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Los van het vaste maandbedrag betaal je als zzp’er zelf brandstof, eventuele verkeersboetes en het eigen risico bij schade. In alle gevallen blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. De auto huur je voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Daarna lever je de leaseauto weer in.

Denk je er als zzp’er over na om over te gaan op private lease? Dan is het handig om te weten dat er verschil is tussen private lease en zakelijke lease. In het geval van private lease mag je de leasekosten niet zakelijk aftrekking, bij zakelijke lease mag dit wel. In dat laatste geval heb je wel te maken met bijtelling als je de auto ook privé wilt gebruiken.

Waarom is private lease interessant?

 • Geld blijft beschikbaar voor het bedrijf
  Het spaargeld dat je voor de aanschaf van een auto reserveert, kun je bij het leasen van een auto voor iets anders gebruiken. Bij private lease schaft namelijk het leasebedrijf de auto aan. Daarvoor betaal je een vast maandbedrag.
 • De zekerheid van uitgaven
  Met een private leasecontract weet je altijd wat je maandelijks kwijt bent. Binnen het contract hoef je je geen zorgen te maken over onvoorziene kosten zoals garagekosten of kosten voor het wisselen van banden. Deze kosten vallen namelijk al onder het maandtarief. Je betaalt wel zelf de kosten voor de brandstof die je gebruikt.
 • Geen hoge rente voor een lening
  Heb je als zzp’er geen spaargeld voor de aanschaf van een auto? Private lease kan dan een betere optie zijn dan het afsluiten van een lening. Deze kredieten hebben vaak hoge rentes en zijn daardoor vaak duur. Private lease is in dit geval vaak de minder dure optie.
 • Geen bijtelling voor zzp’ers
  Gebruik je de auto ook zakelijk? Met private lease kun je bijtelling voorkomen. Je sluit het contract namelijk privé af. Het voorkomen van bijtelling is een van de voordelen van een auto privé leasen. Per zakelijk gereden kilometer kun je als zzp’er €0,21 als kosten aftrekken van de winst.
 • Lease van een occasion
  Vind je de lease van een nieuwe auto niet belangrijk of maandelijks te duur? Dan is er ook nog de optie om een gebruikte auto te leasen. Dit is goedkoper dan een nieuwe leaseauto.

Belangrijke punten
Invloed op maximale hypotheek
Als je van plan bent om een huis te kopen dan is het belangrijk om te weten dat leaseverplichtingen je maximale hypotheekbedrag kunnen verlagen. Bij een maandelijkse leaseverplichting van 400 euro kun je al enkele tienduizenden euro’s minder lenen dan zonder leaseverplichting.

BKR-registratie bij auto leasen
Het aangaan van een private leasecontract wordt geregistreerd bij Stichting BKR. Dit hoeft niet nadelig te zijn. Als je al je financiële verplichtingen elke maand nakomt, dan trekken toekomstige kredietverstrekkers de conclusie dat je in staat bent om financiële verantwoordelijkheden te nemen.

Kilometerbundel
Schat vooraf goed in hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden. Dit kun je dan afstemmen op de kilometerbundel. De kilometers die buiten de overeengekomen bundel vallen zijn duurder dan kilometers die erbinnen vallen. Bij weinig zakelijke kilometers kun je fiscaal minder verrekenen.

Maandelijkse termijnen
Heb je als zzp’er maandelijks inkomensschommelingen? Dan is een private lease niet aan te raden. Het is belangrijk om te weten dat de leasevoorwaarden in een contract zeer strikt zijn. Een ‘shortlease’ product kan in dit geval werkzamer zijn, omdat deze maandelijks opzegbaar is.

Contractbreuk
Een leasecontract is niet gemakkelijk te verbreken. De kosten van een contractbreuk bij private lease zijn erg hoog. Je kunt ervoor kiezen om bij het afsluiten van het private leasecontract een vooraf gemaakte beschermconstructie toe te voegen. Hier betaal je extra voor, maar levert je wel meer flexibiliteit op.

Het vergelijken van aanbieders
Iedere leasemaatschappij biedt andere tarieven en voorwaarden. Het is daarom belangrijk dat je bij de keuze goed kijkt naar verschillende aspecten. Een laag maandtarief lijkt heel aantrekkelijk, maar vaak zit hier een hoog eigen risico of een hogere kilometer kostprijs aan gebonden. Kijk ook goed naar voorwaarden als vervangend vervoer of de meerkosten bij het overschrijden van de kilometerbundel.

Lees hier het volledige artikel.