Regelhulp nieuwe regels wegwerpplastic per 1 juli 2023

Geplaatst op 18 mei 2023

Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor wegwerpbekers en -bakjes waar plastic in zit. Met de regelhulp voor bedrijven van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kun je nagaan welke regels van toepassing zijn op jouw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen.

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg die plastic bevatten. Na eenmalig gebruik. Een deel hiervan komt als zwerfafval in het milieu terecht. Hergebruik wordt de nieuwe norm. Klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten betalen vanaf 1 juli 2023 voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verboden.

De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. De maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Dit heeft als doel: impact van wegwerpplastic op het milieu verminderen en meer plastic hergebruiken en recyclen. Het doel van de nieuwe regels in Nederland is dat het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten in Nederland in 2026 met 40 procent is verminderd.

In drie stappen naar een advies voor jouw situatie
Ben je benieuwd welke regels voor jou gelden? Vul dan de regelhulp van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in. De regelhulp bestaat uit drie stappen:

  1. In stap 1 wordt er nagegaan of je gebruik maakt van producten die onder de regelgeving vallen.
  2. In stap 2 wordt er nagegaan in welke omgeving je werkzaamheden uitvoert. De regelgeving maakt namelijk onderscheid tussen consumptie op locatie en consumptie voor afhalen en bezorgen.
  3. In stap 3 wordt er nagegaan welke mogelijkheden je hebt om aan de regelgeving te voldoen, passend bij jouw locatie en gebruikers.

Na het invullen van de regelhulp ontvang je een advies voor jouw situatie. Hierin staat volledig beschreven welke opties je hebt om aan de regelgeving te voldoen.

Start hier jouw regelhulp. Meer weten over de nieuwe regels? Kijk dan op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.