Regelingen voor ondernemers bij hoge energierekening

Geplaatst op 8 november 2022

In Nederland wordt iedereen geraakt door de hoge energieprijzen, ook ondernemers. Voor een groot gedeelte van het mkb komt er een prijsplafond. Heb je een energie-intensief bedrijf? Dan krijg je via de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) mogelijk steun bij het betalen van je energierekening. Wij vertellen je graag wat er op dit moment bekend is over de energiemaatregelen.

Energie prijsplafond
In 2023 krijg je hulp bij het betalen van de energierekening van je bedrijf in de vorm van een prijsplafond. Dit prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Je kunt op je energierekening zien of je een aansluiting hebt als kleinverbruiker. Je kunt dit ook navragen bij je netbeheerder. Het prijsplafond betekent dat je straks een aangepast maximumtarief betaalt over je verbruik tot 1.200 m3 gas en 2.900 KWh elektriciteit. Je betaalt over alles wat je daarboven verbruikt betaal je de marktprijs. Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. In november en december 2022 krijg je 190 euro korting per maand op je energierekening.

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)
Heb je een energie-intensief bedrijf? Dan kom je vanaf 1 november 2022 in aanmerking voor de TEK. Je krijgt via deze regeling een deel van het bedrag dat je meer bent gaan betalen voor energie teruggestort. Het bedrag waar je recht op hebt wordt berekend aan de hand van een drempelprijs van €1,19 per m3 gas en €0,35 per kWh elektriciteit. Betaal je meer dan deze bedragen? Je krijgt hier 50 procent van terug, tot een maximum van €160.000.

Voorwaarden TEK

  • Je bedrijf verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit;
  • Minimaal 12,5 procent van je omzet gaat naar energiekosten;
  • Je bedrijf voldoet aan de Europese mkb-definitie;
  • Je bedrijf staat ingeschreven in het KVK Handelsregister.

De TEK is een tijdelijke ondersteuning en is bedoeld voor de energiekosten in de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Je kunt de eerste steun waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal van 2023 aanvragen bij de RVO. Lukt het je niet om de periode tot de eerste aanvraag financieel te overbruggen? Als je voldoet aan de voorwaarden van TEK dan kun je belastinguitstel aanvragen bij de Belastingdienst.

Lees hier het volledige artikel met enkele voorbeelden.