Regio Drechtsteden lanceert zonnedakje: een tool voor inzicht in zonnepanelen

Geplaatst op 20 september 2023

Regio Drechtsteden heeft een tool gelanceerd waarmee inwoners en gemeenten informatie krijgen over de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen op daken. Deze tool toont ook hoeveel zonnepanelen er in de gemeenten in de regio zijn. 

De tool zonnedakje.nl biedt een uitgebreid overzicht van de huidige situatie. Met behulp van luchtfoto’s wordt aangegeven op welke daken zich zonnepanelen bevinden en wat het exacte aantal is. Ook maakt zonnedakje.nl een schatting van de mogelijkheid tot het toevoegen van zonnepanelen op specifieke daken, hierbij wordt ook rekening gehouden met de beschikbare dakoppervlakte die zonlicht opvangt. Deze inzichten worden verder verrijkt met gegevens zoals de bouwjaren van de gebouwen. 

Hoe werkt het?
Op zonnedakje.nl vult een inwoner een adres of een gebied in. De website toont de mogelijkheden voor het installeren van zonnepanelen aan de hand van verschillende kleuren. Met één klik op een specifiek adres verschijnt informatie rondom het dak, aanwezigheid van de zonnepanelen en/of de mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen. 

Zonnepanelen in de regio
Volgens de tool zijn er in de regio 99.000 geschikte daken. Hier lagen in het voorjaar van 2022 in totaal 440.000 zonnepanelen op. In totaal wekken deze 120.000 MWh energie per jaar op! Maar dit is nog geen 13% van wat er volgens de berekeningen kan worden opgewekt met zonnepanelen. Er kunnen in de regio 3.400.000 zonnepanelen worden geplaatst op de hiervoor geschikte daken. Deze zonnepanelen kunnen ongeveer 917.000 MWh energie per jaar opwekken. 

Meer weten? Lees dan hier het artikel van Smart Delta Drechtsteden.