Begin november is door de wethouders van de Drechtsteden-gemeenten in de bestuurlijke werkgroep Bereikbaarheid het rapport over hubs in de regio vastgesteld. Maar wat is een hub precies? Waarom heeft het zin om uitgebreid te inventariseren welke hubs er al zijn in regio Drechtsteden? Waar en welke hubs moeten we daar nog aan toevoegen? In dit artikel van Smart Delta Drechtsteden leggen we het je uit.
Definitie hub
Een hub is het middelpunt van een netwerk, in dit geval een mobiliteitsnetwerk. Het is een middel om het openbaar vervoer te optimaliseren. Het kan gezien worden als een soort knooppunt waar verschillende soorten vervoer samenkomen. Reizigers kunnen overstappen en soms maken extra voorzieningen de hub tot een fijne verblijfsplek.
Voordelen van hubs
Inwoners van de Drechtsteden willen wonen en werken in een leefbare regio, met voldoende ruimte voor ontspanning, groen en een schone lucht. Er worden daarom steeds meer eisen gesteld aan verkeer en vervoer in de gehele regio. De hubs zorgen voor meer vervoersopties. Op deze manier wordt de bereikbaarheid van de regio behouden en vooral verbeterd.
Voor iedereen van belang
Niet alleen de inwoners van de regio Drechtsteden maken profijt van de hubs, ook reizigers die naar de regio reizen voor werk of recreatie. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om personeel vanaf de hubs te laten reizen. Om de openbare ruimte in de regio te versterken, is een juiste mix van kleine en grote hubs nodig. De grote traditionele hubs zijn meestal de stationsgebieden waar trein, bussen, fietsen en deelvervoer te vinden zijn. Bij het terugbrengen van het autobezit is het belangrijk dat de loopafstand van deelvervoer dat je van en naar het station kan brengen bereikbaar is.
Samenwerking
Het bijzondere aan het rapport over hubs is dat de beleidsmedewerkers van alle gemeenten meegewerkt hebben. Hier is niet alleen gekeken naar hun eigen verkeersstromen, maar vooral naar hoe we elkaar kunnen helpen om een optimaal resultaat te behalen. Met het rapport weten we nu:
- Waar de hubs zich bevinden in ons mobiliteitsnetwerk;
- Of we de bestaande hubs moeten verbeteren of uitbreiden;
- Waar we nieuwe hubs willen inrichten om reizen nog aantrekkelijker te maken.
Met alle actieve vervoerders in de regio wordt nauw samengewerkt. Reizen met de trein, de waterbus, bus en deelvervoer zou naadloos op elkaar moeten aansluiten.
Nieuwe regionale hubs
De komende jaren wordt er hard gewerkt om regionale hubs te realiseren, zoals Poort aan de Noord in Ablasserdam, een nieuwe waterbushalte in Dordrecht Amstelwijck, Zwijndrecht en Hardinxveld-Giessendam en nieuwe hubs in Hendrik-Ido-Ambacht en Papendrecht.
Op deze manier werken we de komende jaren verder aan een optimale mobiliteit in de regio. Zo gaan we slim vooruit. Lees hier het volledige artikel.
Afbeelding: Smart Delta Drechtsteden