Reprorecht? Spookfactuur? Lees hier wat jij moet doen!

Geplaatst op 8 mei 2024

De kans dat je weleens te maken hebt gekregen met Reprorecht is vrij groot. Maar wat is het eigenlijk? Reprorecht is een jaarlijkse vergoeding die door ondernemers en organisaties wordt betaald voor het kopiëren van tekst of beeldmateriaal voor intern gebruik. Volgens de Auteurswet heeft alleen de maker van een werk het recht om zijn werk openbaar te maken of te publiceren. Makers kunnen echter ook fotografen, uitgevers, vertalers, vormgevers of illustratoren zijn. 

Stichting Reprorecht
Omdat het lastig is voor bedrijven of organisaties om individueel met makers af te rekenen, is Stichting Reprorecht opgericht. De stichting vraagt vergoedingen aan bedrijven en organisaties die (digitale) informatie uit boeken, tijdschriften en kranten kopiëren. Dit geld wordt onderling verdeeld aan de ‘makers’.

Hoe wordt het bedrag bepaald?
De prijs hangt af van het aantal medewerkers en de branche waarin het bedrijf zich bevindt. Verder is het ook afhankelijk van hoe intensief het bedrijf gebruik maakt van informatie of niet. Dit wordt bepaald met SBI-codes. Voor bedrijven die teksten en beelden van uitgevers gebruiken, is het wettelijk verplicht om een bijdrage te leveren. Bedrijven tot 20 medewerkers betalen altijd ongeveer €20. Grotere bedrijven betalen een stuk meer. De tarieven vind je in het vergoedingenoverzicht.

Wat wel, wat niet?
Indien je een vergoeding betaalt aan de Stichting Reprorecht, krijg je toestemming om publicaties van anderen te gebruiken. Hier zitten wel voorwaarden aan. Deze lees je hier.

Website Stichting Reprorecht
Voor verschillende vragen kan je terecht op de website van Stichting Reprorecht. 

Spookfactuur
Wil je controleren of de post van Stichting Reprorecht een kloppende factuur is? Ga dan naar de website van Stichting Reprorecht, hier kan je controleren of het een spookfactuur is. 

Bezwaar maken
Indien je een factuur ontvangt terwijl je nooit digitaal of op papier kopieert, log dan in op de website van de stichting en geef dit aan. Op die manier hoef je geen vergoeding te betalen. Voor bedrijven met meer dan 20 werknemers geldt een andere procedure. 

Indien je van mening bent dat je verkeerd bent ingeschaald, kun je dit ook via de website regelen. Mocht je er dan nog steeds niet uitkomen, dan heb je de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Zorg er wel voor dat dit binnen drie maanden na de factuurdatum gebeurt.

Stichting Reprorecht stuurt bedrijven met minder dan drie werknemers geen factuur, omdat ze meestal niet kopiëren. ZZP’s moeten echter wel betalen als ze intern gebruik maken van kopieën. 

Lees het gehele artikel hier op KVK.