Samen naar een groenere toekomst 🌱

Geplaatst op 11 juli 2024

Je bedrijf verduurzamen wordt steeds meer noodzaak, denk aan een verplicht energielabel, hoge energiekosten en uitstootvrije zones in de binnenstad. Dit vraagt extra tijd en geld, wat voor jou als ondernemer vaak schaars is. Verduurzamen kan gelukkig in kleine en grote stappen.

Voor elke ondernemer is verduurzamen anders. Denk bijvoorbeeld aan emissievrije zones vanaf 2025 voor bestelbussen of een verplicht energielabel C voor kantoren, kijk hier welke wetten en regels voor duurzaamheid jij het eerste kan gaan aanpakken. Lees verder voor de zeven manieren om je bedrijf te vergroenen.

 1. Businessplan
  Waar begin je eigenlijk met verduurzamen? Het is goed om eerst inzicht te krijgen in de kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf, dit kan gemakkelijk met het Business Model Canvas. Zo heb je een duidelijk overzicht welke onderdelen je kan gaan verduurzamen.
 2. Product en productieproces
  Het vergroenen van je product en productieproces kan op diverse manieren, denk aan duurzame grondstoffen die recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Of gebruik gerecyclede materialen als grondstof.

  Voor de energiebesparingsplicht kan je hier kijken hoe je het productieproces kunt vergroenen.

  Ook kunnen jij en je toeleveranciers subsidie aanvragen voor de verduurzaming van de productieketen. Voor meer informatie kijk dan hier. In het productontwerp kan je ook verduurzaming toepassen. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen die eenvoudig te vervangen zijn, dan hoeft je klant niet het volledige product weg te gooien als er een onderdeel kapot is. 

 3. Afval
  Optimaliseer je productieproces door restmateriaal zoveel mogelijk te hergebruiken of door te verkopen. Scheid daarbij je productieafval zorgvuldig. Schoon plastic afval kan opnieuw gebruikt worden, terwijl vervuild plastic niet bruikbaar is. Voorkom afval op kantoor door kartonnen bekertjes te vervangen door herbruikbare mokken en biedt zoveel mogelijk papierwerk digitaal aan. Verstuur bijvoorbeeld digitale facturen in plaats van papieren versies per post.
 4. Inkopen
  Bij het inkoopproces is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de prijs en kwaliteit, maar ook naar de impact op het milieu, mens en maatschappij. Bepaal wat voor jou en je klanten het meest belangrijk is en identificeer welke onderdelen van je inkoopproces je kunt verduurzamen. Gebruik de MVO Risicochecker om meer te weten te komen over de herkomst van de producten die je verkoopt en exporteert.

  Lever je aan grote bedrijven? Dan moet je waarschijnlijk verantwoording afleggen over de invloed van jouw bedrijf op de wereld.

 5. Bedrijfspand
  Zoals net al benoemd is, moet je rekening houden met de energiebesparingsplicht, bijvoorbeeld dat je kantoor minimaal energielabel C moet hebben. Verduurzaam je pand door minder energie te verbruiken en gasvrij te worden. Investeer in driedubbel glas, zonnepanelen en volledige isolatie. Ook kleinere aanpassingen dragen bij, zoals het overstappen op ledverlichting.
 6. Vervoer
  Om woon-werkverkeer te verduurzamen, is de beste aanpak overstappen op het openbaar vervoer of de fiets. Indien dit niet mogelijk is, kun je overwegen een elektrische auto te leasen of te kopen voor jou en je medewerkers. Een andere optie is om meer hybride te werken; afwisselend op kantoor werken en vanuit huis.
 7. Betrek je personeel
  Het is belangrijk om je personeel mee te laten denken over de verduurzaming van je bedrijf. Betrek hun ideeën en verwachtingen om ze actief te betrekken en aan te moedigen bij te dragen. Met het Business Model Canvas kan je gemakkelijk concrete stappen voor een jaarplan opstellen.

  Benieuwd naar voorbeelden? Lees dan het volledige artikel van de KVK hier.