Hoe ga jij als zzp’er om met vakantie?

Geplaatst op 16 juli 2024

De zomervakantie, sinds de 19de eeuw is dit al een periode van zes weken. In deze zes weken hebben gezinnen de kans om lekker op reis te gaan naar hun favoriete bestemming omdat alle scholen dan gesloten zijn. 

Voor een zelfstandige ondernemer is de vakantie vaak niet zo vanzelfsprekend. Als je niet werkt, heb je geen inkomsten. Even je telefoon niet opnemen? Kan zomaar een klant zijn die je dan misloopt. Dus vakantie.. Zit dat er wel in?

We snappen dat het lastig is om echt vakantie te nemen, maar juist als zzp’er heb je vakantie nodig om op te laden. Met dit artikel gaan we je helpen, zodat jij van die welverdiende vakantie kan gaan genieten.

Tip 1
Het klinkt heel logisch, maar kies het juiste moment uit. Wanneer is het druk binnen jouw branche? Kies een rustige periode, zo loop je veel minder omzet mis. 

Tip 2
Communiceer duidelijk naar je klanten of opdrachtgevers wanneer je op vakantie gaat. Zo kunnen zij rekening met je houden en je niet onnodig storen. Stel een out-of-office bericht in, zo weten mensen dat je afwezig bent. 

Tip 3
Zijn de meeste opdrachten afgerond? Dan is dit misschien wel een goed moment om er even lekker tussenuit te gaan. Mocht er toch een doorlopende opdracht zijn, kies dan een periode waarin er niet te veel activiteiten van je worden verwacht. Haal je net voor je vakantie nog een nieuwe opdracht binnen? Laat dan tijdig weten wanneer je kan beginnen. 

Tip 4
Plan je social media berichten in met bijvoorbeeld Meta of Coostco. Dan hoef je hier tijdens je vakantie geen omkijken meer naar te hebben. 

Tip 5
Als ondernemer krijg je natuurlijk geen vakantiegeld. Zorg daarom voor een budget dat je apart zet voor je vakantie. Zo heb je minder geldzorgen in de periode dat je op vakantie gaat. 

Tip 6
Niets is zo vermoeiend als een berg administratie als je net terug bent van vakantie. Zorg er daarom voor dat je administratie goed bij is, voordat je op vakantie gaat. Zorg dat je facturen verstuurd zijn, dat je aangiftes zijn gedaan en dat eventuele offertes verstuurd zijn. 

Tip 7
Geeft het toch een beetje een onrustig gevoel om niet bereikbaar te zijn? Plan dan een vast moment in je vakantie. Dan kan je op dit moment belangrijke mails beantwoorden en eventueel klanten of opdrachtgevers terugbellen.

Tip 8
Zorg dat je belangrijke documenten ook opslaat in de cloud. Zo kan je er altijd bij, mocht je het nodig hebben. 

Meer weten over de zomervakantie? Lees dan hier verder.