Ga je een samenwerking aan met een nieuwe zakenpartner? Let er dan op, dat voordat je in zee gaat, is het belangrijk om te checken hoe het bedrijf er financieel bij zit. Door de jaarrekening of balans te controleren, kun je met een gerust hart zakendoen. We leggen je uit hoe je dat aanpakt.
Handige informatie uit de jaarrekening
Veel bedrijven moeten hun jaarrekening inleveren bij de KVK, dat noemen we deponeren. In zo’n jaarrekening vind je handige informatie over de financiële situatie van een bedrijf. Voor kleine ondernemingen gaat het meestal alleen om een balans, terwijl grotere bedrijven meer details moeten delen.
Door deze cijfers te checken, kun je beter inschatten of een bedrijf een betrouwbare zakenpartner is. Hebben ze hun geldzaken op orde? Dan is de kans groter dat je factuur op tijd betaald wordt of dat je bestelling netjes geleverd wordt. Je kunt zo’n jaarrekening eenvoudig online opvragen. Maar let op: eenmanszaken hoeven geen financiële gegevens in te leveren.
Krijg beter inzicht in de financiën van kleine bedrijven
Kleine bedrijven (met maximaal vijftig medewerkers en een netto-omzet tot vijftien miljoen euro) leveren elk jaar een korte balans met toelichting in bij de KVK. Hierin vind je basisinformatie over hun bezittingen, schulden en eigen vermogen. Wat je er niet in terugvindt zijn details zoals de actuele waarde van hun bedrijfsvoorraad.
Toch kan je wel een completer financieel beeld krijgen. Door de cijfers van meerdere boekjaren naast elkaar te leggen, kun je zien hoe het bedrijf zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Zo ontdek je trends en krijg je een beter idee van hun financiële gezondheid.
Financiële bedrijven en hun cijfers
Grote bedrijven (met meer dan vijftig medewerkers en een netto-omzet van meer dan vijftien miljoen euro) moeten elk jaar uitgebreide financiële gegevens inleveren bij de KVK. Hoe groter het bedrijf, hoe gedetailleerder de jaarrekening. Je kunt bijvoorbeeld een jaarverslag, bestuursverslag, winst- en verliesrekening en een accountantsverklaring tegenkomen. Daarnaast wordt er vaak uitleg gegeven bij de cijfers, zodat ze makkelijker te begrijpen zijn.
Let op: Nederlandse bedrijven die hun aandelen op de beurs verhandelen, deponeren hun jaarrekening niet bij de KVK. Zij zijn verplicht om hun financiële verslag binnen vier maanden na het einde van het boekjaar in te dienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Winst- en verliesrekening
De winst- en verliesrekening geeft een duidelijk antwoord op de vraag of een bedrijf winstgevend is. Hierin staan de omzet, kosten en winst overzichtelijk op een rij. Neem deze cijfers goed door en let op opvallende uitschieters of verrassingen. Vergelijk de winst- en verliesrekening met die van voorgaande jaren. Zie je grote verschillen, een sterke groei of juist een daling? Zo krijg je een beter beeld van de financiële stabiliteit en kun je inschatten of je zakenpartner zijn afspraken kan nakomen.
Kies een goede zakenpartner
Een bedrijf wat zijn lopende schulden zonder moeite kan afbetalen, noemen we een ‘gezond’ bedrijf. Dit kun je eenvoudig controleren met een paar cijfers uit de jaarrekening. Een snelle manier om te controleren of je zakenpartner een ‘gezond’ bedrijf heeft kan als volgt: tel de ‘vlottende activa’ en de ‘liquide middelen’ bij elkaar op. Deel dat totaal door het kort vreemd vermogen. Komt de uitkomst boven de 1,5? Dan is het bedrijf financieel gezond. Is het getal lager dan 1? Dat betekent dat het bedrijf minder gezond is.
Verdere uitleg:
Vlottende activa: Bezittingen die binnen een jaar in contant geld kunnen worden omgezet, zoals voorraad en openstaande facturen.
Liquide middelen: Al het direct beschikbare geld, zoals het saldo op zakelijke bank- en creditcardrekeningen en het geld in de kas.
Kort vreemd vermogen: Schulden die binnen een jaar moeten worden afbetaald.
Geen jaarrekening?
Voor veel bedrijven is het verplicht om financiële informatie te deponeren. Toch zijn er ondernemingen die dit niet op tijd of zelfs helemaal niet doen. Dit kan komen door bijvoorbeeld ziekte, een bedrijfsovername of vertraging bij de boekhouder. Maar als je ziet dat dit meerdere jaren achter elkaar gebeurt, kan het een signaal zijn dat je zakenpartner ook bij andere afspraken niet altijd even zorgvuldig is.
Bron: KVK