Soorten arbeidscontracten: kies er een in 3 stappen

Geplaatst op 14 februari 2023

Ben je van plan een nieuwe medewerker aan te nemen? Het is belangrijk dat je een arbeidscontract kiest dat bij je onderneming past. Er zijn verschillende soorten arbeidsovereenkomsten. Wij nemen je mee in de stappen om te bepalen welke contractvorm het beste bij jouw onderneming en situatie past.

Bepaal of je de medewerker inhuurt of in dienst neemt
Het belangrijkste in deze stap is dat je voor jezelf bedenkt waarom je iemand wilt aannemen. Kijk hiervoor naar je onderneming, de toekomst, de markt en concurrentie. Zet de aanleiding voor het aannemen van personeel af tegen de markt en je concurrenten, zodat je ontdekt waar de kansen en bedreigingen liggen.

Inhuren
Heb je behoefte aan extra handen of ben je niet toe aan nieuw vast personeel? Dan kan het inhuren van personeel de oplossing zijn. Het risico van ziekteverzuim ligt dan ook niet in jouw handen. Het is wel belangrijk om te weten dat je gemiddeld twee keer het afgesproken brutoloon betaalt.

In dienst nemen
Wil je je bedrijf echt laten groeien? Dan kan het in dienst nemen van nieuw personeel helpen. Vaste medewerkers zijn bekender met het werk en de klanten, dit werkt in je voordeel op langere termijn. Neem wel belangrijke zaken door:

  • Kun je de loonkosten (salaris, vakantiegeld en sociale lasten voor de zorgverzekeringswet) en aanvullende arbeidsvoorwaarden betalen?
  • Heb je tijd voor de werving en selectie, de administratie en voor de organisatie en het leidinggeven aan nieuw personeel?
  • Kun je alle risico’s dragen? Alle risico’s zijn voor jouw rekening als je personeel in dienst neemt (denk bijvoorbeeld aan ziekteverzuim).

Bepaal of je personeel tijdelijk of langdurig nodig hebt
Langdurig werk
Hoe langer iemand voor je werkt, hoe beter deze persoon het bedrijf en de werkzaamheden kent. Verwacht je dat de werkzaamheden die de werknemer gaat verrichten de aankomende jaren blijven bestaan? Dan is een vast contract voor onbepaalde tijd passend. Tijdens de proeftijd kun je testen of iemand in je bedrijf past en de functie goed uitvoert.

Tijdelijk werk
In sommige situaties is een tijdelijke medewerker een betere oplossing. Zo kun je bijvoorbeeld te maken hebben met seizoenspieken en zoek je personeel voor een bepaalde periode. Je kunt ook iemand tijdelijk in dienst willen nemen voor een specifieke opdracht of je wilt kennis op doen over een bepaald onderwerp.

Bepaal of je personeel in dienst neemt op oproepbasis of met vaste werktijden
Nu je weet of je iemand inhuurt of in dienst neemt en voor welke periode, kijk je nu naar het daadwerkelijke aantal werkuren dat je kunt bieden.

Oproepkracht
Wil je iemand flexibel inzetten? Dan kun je het beste kiezen voor een oproepkracht. Dit kan wanneer je bijvoorbeeld wekelijks werk hebt, maar niet fulltime of als je juist niet altijd werk hebt, maar wel vooraf kunt bepalen of je extra handen nodig hebt.

Vaste werktijden
Heb je iedere week voldoende werk? Of wil je je bedrijf laten groeien de expertise van een ander? Dan kun je kiezen voor een fulltime contract. Je kunt hierbij kiezen voor een tijdelijk contract, met de kans op een vast contract na verloop van tijd.

Lees hier het volledige artikel van de KVK.