Subsidie voor verbetering centrumgebieden

Geplaatst op 14 maart 2023

Voor winkeliers, ondernemers en gemeenten die samen hun winkel- en centrumgebied willen verbeteren, stelt de provincie subsidie beschikbaar. De focus ligt op het verbeteren en verhogen van de kwaliteit en het functioneren van de winkel- en centrumgebieden.

Sinds 1 maart 2023 staat de regeling open voor alle reguliere winkel- en centrumgebieden in Zuid-Holland. De regeling blijft openstaan tot en met 31 december 2023. Het is wel belangrijk dat de winkel- en centrumgebieden waaraan de subsidie wordt verstrekt moeten een minimale omvang van 5 winkels hebben.

Van samenwerking onderling tot onderzoek en uitvoering van projecten
Voor activiteiten die zijn gericht op het verbeteren van de onderlinge samenwerking tussen partijen binnen winkel- en centrumgebieden kunnen gemeenten, winkeliers- en ondernemersverenigingen en stichtingen een subsidie aanvragen. Ook voor het laten uitvoeren van vooronderzoek voor het oprichten of verlengen van een Bedrijven Investeringszone (BIZ) kan een subsidie aangevraagd worden.

Ook voor een planvormingsproject kan er subsidie worden aangevraagd. Een planvormingsproject is gericht op de ruimtelijke kwaliteit en het functioneren van winkel- en centrumgebieden. Je kunt hierbij denken aan het compacter maken van een winkelgebied, het optimaliseren van een winkelroute of juist het verbeteren van de bereikbaarheid of parkeergelegenheid bij een winkelgebied.

Voor de uitvoeringsprojecten, de projecten die leiden tot de uitvoering van planvormingsprojecten, is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen. Denk hierbij aan de kosten van een transformatiemanager om een gebied compacter te maken, om detailhandel te verplaatsen of transformaties naar andere functies te stimuleren.

In totaal heeft de provincie €500.000 beschikbaar. Hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Per project verstrekt de provincie maximaal €20.000.

Lees hier het volledige artikel van de provincie.