Terugblik regiobijeenkomst Smart Delta Drechtsteden

Geplaatst op 17 juni 2024

Ontmoeten, ontspannen, een boeiend programma en zeer inspirerende sprekers. Smart Delta Drechtsteden kijkt terug op de regiobijeenkomst, donderdag 13 juni 2024. In het Postillion Hotel in Dordrecht kwamen bijna 200 genodigden uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs bij elkaar.

Wouter Kolff (Voorzitter van Smart Delta Drechtsteden), Henrik Stevens (Bestuursvoorzitter Da Vinci College) en Wico van Helden (Voorzitter van de Federatie Werkgevers Drechtsteden) werden als uitnodigende partijen op het podium gevraagd om de bijeenkomst te openen. In een kort gesprek vertelden zij dagvoorzitter Marelle van Beerschoten waarom zij trots zijn op de regio.

Invloed van geopolitieke verschuivingen
Historicus en docent-onderzoeker Arend Jan Boekesteijn vertelde tijdens de Regiobijeenkomst over de geopolitieke verschuivingen. Hoe sterk staan de continenten ervoor en waar liggen de risico’s? Hij noemde democratie en kennis als sterke punten voor Europa, maar we zijn ook afhankelijk van andere continenten. Meer samenwerken in Europa is nodig. Het was een boeiende presentatie over de risico’s én kansen voor Europa en de regio.

Ga voor ‘open hiring’
Annemarie van Gaal, investeerder en auteur, inspireerde de zaal om anders te denken. “De uitdagingen van vandaag en morgen kunnen we niet tegemoet treden met de kennis van gisteren”, aldus Annemarie. Ze vertelde over ‘open hiring’ en hoe bedrijven op deze manier aan getalenteerd en enthousiast personeel kunnen komen. Selecteer niet op uiterlijk of puur op die CV. En blijf als bedrijf ook goed naar je markt kijken. Breng de markt naar je bedrijf in plaats van andersom en durf anders te kiezen.

‘No guts, no hollands glorie!’
Ook Kees van der Staaij, gezant van de sectoragenda Maritieme Maakindustrie ‘No guts, no Hollands Glorie’ was aanwezig op het podium. Hij vertelde bevlogen over de maritieme sector, het belang van voldoende ontwikkelruimte, kansen voor robotisering en meer concurreren. Hoe belangrijk het is om de maritieme kennis en industrie te versterken en om samenwerking concreet te maken.

Afscheid Sjoerd Vollebregt
De regiobijeenkomst werd afgesloten met een groot applaus voor Sjoerd Vollebregt. Hij nam na 7,5 jaar afscheid als voorzitter van de Economic Development Board. Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, Jaap Smit, reikte namens het Provinciale Bestuur de Gouden Lis uit aan Sjoerd Vollebregt. De Gouden Lis is de hoogste provinciale onderscheiding van Zuid-Holland.

Dineren en ontmoeting
Het tweede deel van het avond stond in het teken van dineren en ontmoeting. Een mooie gelegenheid voor alle aanwezigen om nieuwe contacten te leggen en met elkaar verder te praten over het programma en de rol die zij voor zichzelf zien om de kansen die er liggen samen op te pakken.

Klik hier een lees het volledige artikel op de website van Smart Delta Drechtsteden.