Voordelen van de zakelijke aanschaf van zonnepanelen in Dordrecht

Geplaatst op 31 januari 2023

In Dordrecht zijn veel gebouwen geschikt om duurzame energie op te wekken met zonnepanelen op het dak. De Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) organiseert samen met de gemeente een collectieve inkoop zonnepanelen voor ondernemers en maatschappelijke organisaties. Bij een collectieve inkoop geldt: hoe meer deelnemers, hoe scherper de prijs van het zonnepanelensysteem. Sterker nog, je verdient de investering meestal al binnen 7 tot 8 jaar terug. Wij nemen je mee in de voordelen.

Het belangrijkste voordeel in de wereld van vandaag is dat zonnestroom past bij duurzaam maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zonnestroom is daarbij vaak goedkoper dan grijze stroom. Maar voor bedrijven zelf komen nog meer belangrijke voordelen kijken.

Belastingvoordeel
Met het opwekken van energie via zonnepanelen bespaar je op de energierekening. Daarbij kun je de kosten voor de aanschaf en de installatie ook nog eens aandragen als kosten. Hierdoor betaal je aan het eind van de streep minder belasting. Je kunt zelfs de BTW terugvragen voor zowel de panelen en de installatie.

Afschrijving
Je kunt als bedrijf de zonnepanelen over een periode van 20 jaar afschrijven. Dit betekent dat je dus 20 jaar lang kosten mag opvoeren, wat de winst lager laat uitkomen. Hierdoor betaal je minder belasting.

Stimuleringsregeling Duurzame energietransitie
Deze regeling is bedoeld voor grote projecten vanaf ongeveer 500 zonnepanelen. Met deze regeling ontvangen bedrijven een vergoeding voor elke opgewekte kWh. Als bedrijf dien je hier vooraf voor in te schrijven om aanspraak te kunnen maken, omdat er een beperkt budget is.

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Deze regeling is bedoeld voor kleine projecten met een minimale investering van 15kW en een maximale aansluiting van 3x80A. Je kunt met de EIA 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit kan een bedrijf gemiddeld 11% belastingvoordeel opleveren. Ook hier geldt een beperkt budget, dus dien je dit vooraf aan te vragen.

Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
Hiermee kun je tot 28% van de investeringskosten in zonnepanelen aftrekken van je fiscale winst aan het einde van het jaar. Het is wel belangrijk dat de zakelijke investering dan tussen de €2.401 en €323.544 ligt.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)
De MIA is een subsidie voor de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hierdoor mag je nog eens 36% van de fiscale winst aftrekken. Sinds 2020 wordt er een streng beleid gevoerd wanneer zonnepanelen hieronder vallen. Bekijk de Milieulijst 2023 om te ontdekken of de investering van jouw bedrijf in aanmerking komt voor de MIA.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
Met de VAMIL kun je de investering in milieuvriendelijke apparatuur tot maar liefst 75% afschrijven op een willekeurig moment. Hierdoor verklein je de fiscale winst en betaal je minder belasting in een jaar. Ook hier geldt dat het product op de Milieulijst moet staan. Let hier dan goed op.