Voorkom ongewenste verkoop: bescherm je contactgegevens

Geplaatst op 2 september 2024

Als ondernemer krijg je misschien vaak ongewenste telefoontjes, e-mails, of zelfs verkopers aan de deur. Hoe komen ze aan jouw gegevens? En belangrijker nog, hoe kun je dit voorkomen? Met de volgende tips zorg je ervoor dat verkopers jouw bedrijf niet lastigvallen.

Wees bewust van wat je deelt
Ondernemers kunnen onbewust hun contactgegevens openbaar maken. Denk aan het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, online bedrijvengidsen, of je eigen bedrijfswebsite. Verkopers halen deze gegevens vaak hier vandaan. Let daarom goed op wat je deelt op sociale media en andere openbare platforms. Zorg ervoor dat persoonlijke gegevens zoals je adres en telefoonnummer niet zomaar zichtbaar zijn. Ook al zijn deze gegevens openbaar beschikbaar, je kunt toch stappen ondernemen om te beperken wat verkopers kunnen vinden en gebruiken.

Vaak staan je gegevens op websites waar je geen weet van hebt. Stel Google Alerts in met je bedrijfsnaam en adres om automatisch meldingen te krijgen als deze ergens op het internet verschijnen. Dit helpt je niet alleen om misbruik van je gegevens te voorkomen, maar ook om te zien wat er over je bedrijf wordt gezegd online.

Als je last hebt van ongewenste e-mails, zorg er dan voor dat je e-mailadres niet gemakkelijk te vinden is. Gebruik Google Alerts om te ontdekken waar je e-mailadres online staat en vraag de beheerders van die websites om je gegevens te verwijderen.

Meld binnenkomende spam
Krijg je ook zoveel spam via e-mail, telefoon of sociale media? Dien dan een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit helpt om je gegevens te beschermen tegen ongewenste commerciële benaderingen.

Wil je ook geen telefoontjes ontvangen voor marktonderzoek? Schrijf je dan in bij het MOA Onderzoekfilter, waarmee je aangeeft geen interesse te hebben in marktonderzoeken.

Verkopers gebruiken soms speciale software, zogenaamde spambots, om e-mailadressen van het internet te verzamelen. Zorg ervoor dat je e-mailadres niet direct zichtbaar is op je bedrijfswebsite. Vermijd klikbare links met je e-mailadres en gebruik bijvoorbeeld “at” in plaats van “@” of zet je e-mailadres in een afbeelding. Dit maakt het moeilijker voor spambots, maar soms ook voor klanten minder handig.

Voorkom ongewenste post en bezoek
De Non Mailing Indicator (NMI) helpt om je contactgegevens te beschermen tegen ongewenste post en verkoop aan de deur. Zet de NMI aan bij de Kamer van Koophandel, zodat bedrijven jouw gegevens niet mogen gebruiken voor reclamedoeleinden. Als je ondanks de NMI toch wordt benaderd, wijs de afzender dan op deze regels.

Uitzonderingen
Als je een eenmanszaak, vof of maatschap runt, ben je beschermd tegen ongewenste benaderingen, tenzij je klant bent (geweest) of expliciet toestemming hebt gegeven. Dan mogen ze wel producten en/of diensten aanbieden die lijken op wat je eerder hebt gekocht. Deze bescherming geldt niet voor bv’s, nv’s of andere rechtspersonen, omdat strengere regels de handel tussen dit soort bedrijven zouden belemmeren.

Met deze tips kan jij als Dordtse ondernemer je contactgegevens beter beschermen en ongewenste commerciële benaderingen tot een minimum beperken.

Bron: KVK