Voorkom ziekteverzuim: verminder stress en werkdruk

Geplaatst op 28 september 2022
Voorkom ziekteverzuim

Ziekteverzuim kun je niet altijd voorkomen, maar het risico erop kun je wel verlagen. Verminder daarvoor de stress en werkdruk bij je werknemers.

Een langdurig zieke medewerker kan een flinke kostenpost zijn. Je moet namelijk (gedeeltelijk) loon doorbetalen en je bent verantwoordelijk voor de kosten van de vervanging, verzuimbegeleiding en de re-integratie. Dit kost je zo’n €250 tot €400 per dag. Een zieke werknemer ben je volgens ArboNeD gemiddeld 237 dagen kwijt. Bij een burn-out kan dit zelfs oplopen tot 293 dagen. We geven je vijf tips om uitval te voorkomen.

1. Dek je zorgplicht
Je bent als werkgever verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving en een verzuimbeleid. In een verzuimbeleid staat hoe je omgaat met verzuim en welke afspraken er zijn. Hierin staat bijvoorbeeld welke stappen de werknemer moet volgen bij ziekmelding en welke rechten en plichten jij en je werknemer hebben.

2. Controleer werkdruk en werksituatie
Elke branche kent zijn eigen gezondheids- en veiligheidsrisico’s die ziekteverzuim kunnen beïnvloeden. Zorg dus dat je uitdagingen (fysiek werk, nachtwerk, hoog verloop) en kansen (budget voor scholing, tilhulpmiddelen, veel kennis) in kaart brengt voor je bedrijf.

3. Herken burn-outsignalen
Zorg als werkgever dat je let op de volgende signalen:

  • Lichamelijke klachten.
  • Gedragsverandering, zoals prikkelbaarheid en slaapproblemen.
  • Cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of concentratieproblemen.
  • Negatieve gevoelens.
  • Frequent kort verzuim.

4. Wees betrokken
Als werkgever moet je alert zijn. Mensen zijn over het algemeen goed in staat om met kortdurende stress om te gaan. Blijf regelmatig in contact met je medewerkers. Vraag hoe het me ze gaat, hoe ze omgaan met deadlines en wat ze van je nodig hebben om het werk goed te kunnen doen.

5. Stimuleer gezonde leefstijl
Het Nationaal Preventieakkoord adviseert om medewerkers bewust te laten zijn van een gezondere leefstijl, om ziekteverzuim of zelfs overlijden te voorkomen. Door als werkgever zelf het goede voorbeeld te geven op de werkvloer, overtuig je je werknemers sneller van het belang van gezondheid. Stimuleer elke dag een wandeling van vijftien minuten of zorg voor een fruitmand op het kantoor.

Lees hier het hele artikel.