Het staat waarschijnlijk niet op je prioriteitenlijst, maar met een buffer ben je beter beschermd tegen financiële tegenvallers en onverwachte kosten, zoals ziekte of apparatuur die stuk gaat. Wim van den Berg adviseert ondernemers via Stichting Ondernemersklankbord. Hij heeft antwoord op vier belangrijke vragen:
Waarom heb ik een buffer nodig?
Het kan even duren voordat je nieuwe onderneming iets oplevert. Ook na de opstartfase zijn er misschien periodes waarin je even geen klanten hebt.
Hoe hoog moet mijn buffer zijn?
Om te bepalen hoog je buffer moet zijn hangt af van een aantal factoren, zowel zakelijk als privé. Een liquiditeitsbegroting is onmisbaar voor elke ondernemer en is handig om inzicht te hebben in hoeveel geld je nodig hebt.
Hoe bouw ik een buffer op?
Hoewel sparen voor veel mensen steeds lastiger wordt, helpen alle kleine beetjes. Maak er een gewoonte van door het te gaan zien als ‘vaste lasten’. Er zijn verschillende manieren om geld opzij te zetten.
Over spaargeld ontvang ik geen rente, kan ik niet beter beleggen?
Met beleggen loop je altijd het risico dat de beurzen net zijn ingestort als je je buffer nodig hebt. Daarnaast is het geld op een beleggingsrekening niet direct beschikbaar voor noodgevallen.
Wil je meer weten? Klik hier voor de volledige antwoorden op deze vragen.