Bijna overal heb je tegenwoordig wachtwoorden nodig. Zie dit allemaal maar eens te onthouden. Een wachtwoordmanager doet dat speciaal voor jou. Maar hoe veilig is dat? Hoe werkt een wachtwoordkluis precies?
Van de miljarden wachtwoorden die in 2022 wereldwijd gelekt of gestolen werden, was ‘password’ het populairst. Op nummer twee in de lijst staat ‘123456’. Wachtwoorden die makkelijk te onthouden zijn, maar vooral ook makkelijk te kraken.
Overal hetzelfde wachtwoord
We kiezen dus snel te makkelijke wachtwoorden. Dit is niet het enige probleem. We hebben honderden accounts, dus we gebruiken ook vaak hetzelfde wachtwoord opnieuw. Want hoe onthoud je anders al die wachtwoorden? Als jij op site A en B hetzelfde wachtwoord gebruikt en de eerste site is gehackt, dan kunnen criminelen ook inloggen op site B. Gebruik daarom unieke wachtwoorden en zet een wachtwoordmanager in om deze veilig te bewaren.
Eén hoofdwachtwoord onthouden
Een wachtwoordmanager is een veilige kluis waar je al je wachtwoorden opslaat. De meeste wachtwoordmanagers kunnen daarbij zelfs ook nog sterke willekeurige wachtwoorden voor je maken. Het voordeel van een manager is dat deze het juiste wachtwoord automatisch voor je invult. Je hoeft dan zelf niets te onthouden, op het hoofdwachtwoord van de wachtwoordmanager na.
Veilig?
Een wachtwoordmanager is in principe veilig. Er is een kans dat ook deze dienst gehackt wordt. Maar de ‘core business’ van deze dienst is beveiliging. Als dat misgaat zijn ze failliet. De kans is groter dat je wachtwoorden via slecht beveiligde webshops gelekt worden, dan via de wachtwoordmanager.
Voordelen voor ondernemers
Voor vrijwel iedereen is een wachtwoordmanager zinvol, vooral voor ondernemers. Klantgegevens worden op de juiste manier en zo veilig mogelijk verwerkt. Je wilt ook niet dat er iets met je eigen website of online dienst gebeurt. Digitale veiligheid is voor alle ondernemers een bedrijfsrisico.
Doe-het-zelf-wachtwoorden
Wil je toch zelf je eigen wachtwoorden beheren? Gebruik dan in ieder geval deze tips.
- Kies nooit een getallenreeks.
- Check de meest gebruikte wachtwoorden van 2022.
- Vermijd persoonlijke gegevens in je wachtwoorden.
- Ga voor minstens acht tekens, maar liever twaalf of meer.
- Moet je je wachtwoord vernieuwen? Kies dan een nieuw wachtwoord en plak er niet een ander teken achter.
- Een wachtwoordzin is vaak makkelijker te onthouden en vaak ook sterker.
Wil jij weten of jouw wachtwoorden en inloggegevens ooit zijn gelekt? Er zijn verschillende sites waar je dit kunt controleren. Lees hier het volledige artikel en zoek uit of jouw wachtwoorden ooit ergens zijn gelekt voor de beste veiligheid voor jou en/of je onderneming.