Wat betekent ChatGPT voor ondernemers in Dordrecht?

Geplaatst op 16 februari 2023

Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen: ChatGPT. ChatGPT is een AI-taalmodel die de laatste tijd veel indruk maakt op de gehele wereld. Maar hoe werkt het precies en wat zijn de kansen en nadelen van deze tool? Wij nemen je mee.

Wat is ChatGPT precies?
ChatGPT is een chatbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. De. Het is in staat om snel en op een natuurlijke manier een gesprek te voeren of vragen te beantwoorden. ChatGPT is in november 2021 door OpenAI opengesteld.

De techniek van ChatGPT
ChatGPT is gebaseerd op een taalmodel dat door OpenAI getraind is om heel veel tekstuele taken aan te kunnen. Het is dus heel goed in taal. Belangrijk is wel dat ChatGPT geen vorm is van kunstmatige intelligentie die precies begrijpt wat er met de taal bedoeld wordt, maar door de realistische antwoorden lijkt dit wel zo. Je zou de vaardigheden van ChatGPT kunnen vergelijken met een student die een samenvatting gebruikt om een verslag te kunnen schrijven.

Wat zijn de kansen voor jou als ondernemer?
Doordat ChatGPT sterk is met taal kun je de tool op verschillende momenten goed inzetten.

Informatie op een snelle manier ophalen
ChatGPT staat in verbinding met het internet en heeft op die manier toegang tot een grote hoeveelheid informatie. Weet jij niet veel af van een bepaald onderwerp? Je hoeft het alleen maar te vragen aan de chatbot. Je ontvangt direct een goed geformuleerd antwoord terug. Toch kan de informatie niet altijd kloppen, daar later in dit artikel meer over.

Content creëren
ChatGPT is in staat om sterk lopende teksten te maken. Je kunt hierbij denken aan pagina’s voor je website, volledige blogs met pakkende titels, samenvattingen en e-mails. Hoe preciezer je aangeeft wat je verwacht van de chatbot, hoe beter je antwoord. Geef aan welke toon je zoekt, welke woorden je terug wilt zien komen of laad alle informatie in waar je een samenvatting van wil ontvangen.

Vertalen
ChatGPT is in de basis Engelstalig, maar het spreekt verschillende talen. Je kunt je vragen in het Nederlands stellen of je kunt Nederlandse teksten invoegen die je graag vertaald wilt zien. Nog niet elke taal gaat de chatbot goed af. Automatische vertalingen zijn nooit 100% correct, dus controleer dit altijd.

Brainstormen
ChatGPT is in staat je te helpen met brainstormsessies. Het kan niet alleen antwoord geven op de vragen die jij stelt, maar hij vraagt ook terug om jou te helpen aan de juiste inzichten.

Code schrijven of optimaliseren
De tool is in staat om je te helpen bij het schrijven van een nieuwe computercode. Ook bij de optimalisatie van codes kun je de chatbot inzetten. Het is heel simpel. Je plakt de code in het typeveld en stelt daarbij de vraag of ChatGPT je kan helpen de code te verbeteren.

De nadelen van ChatGPT
ChatGPT lijkt dus alles te kunnen, maar ook aan de chatbot hangen een aantal nadelen.

  1. De chatbot heeft geen actuele kennis. ChatGPT weet niet wat er na 2021 is gebeurd in de wereld. De chatbot is namelijk getraind met gegevens die tot een bepaalde datum in 2021 beschikbaar waren.
  2. ChatGPT geeft soms foute informatie. Het is dus zaak dat je altijd controleert wat de chatbot voor antwoord geeft. Je kunt dit in de vorm van feedback doorgeven om ChatGPT te verbeteren.
  3. Het kan voorkomen dat de chatbot soms bevooroordeelde informatie deelt. Dit komt omdat de chatbot getraind is aan de hand van het internet, daar staat ook bevoordeelde informatie op.
  4. ChatGPT is niet heel duurzaam. De servers waarop ChatGPT op draait gebruiken enorm veel stroom. Je kunt dit vergelijken met het stroomverbruik van een klein land.
  5. Doordat de chatbot enorm populair is, kunnen de servers soms de vraag niet aan. Je kunt merken dat je niet altijd kunt inloggen.

Gaat deze tool onze banen overnemen?
ChatGPT is een tool die bepaalde taken uit handen kan nemen of kan versimpelen, maar toch heeft het beperkingen. Dit betekent dat het nu niet direct jouw werk, of dat van je medewerkers, gaat kunnen vervangen. Het is wel een handige tool om verbeteringen te maken. Onthoud wel, de tool zal net als meerdere technologieën de manier waarop we werken gaan veranderen.

Ga jij ChatGPT inzetten binnen je onderneming? Lees hier het volledige artikel van MKB Servicedesk.