Wat kan je verwachten van Prinsjesdag?

Geplaatst op 19 september 2022
Voorkom ziekteverzuim

Morgen is het weer de derde dinsdag van september, ofwel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt de Koning de Troonrede uit, een toespraak waarin hij vertelt wat de belangrijkste plannen van de regering zijn voor het komende jaar.

Na de troonreden overhandigd de minister van Financiën Sigrid Kaag het koffertje aan de Tweede Kamer. In dit koffertje zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota.

Waarom Prinsjesdag belangrijk voor jou is

Op deze dag presenteert het kabinet de Miljoenennota voor 2023. Hierin staan de belangrijkste plannen voor het aankomende jaar. Deze wijzigingen voor 2023 kunnen voor ondernemers positief of negatief uitpakken. De plannen zijn namelijk rechtstreeks van invloed op de financiële situatie binnen je bedrijf. Met de informatie die je op Prinsjesdag ontvangt kan je bijvoorbeeld bepalen of je bepaalde investeringen nog dit jaar moet doen of dat je beter kan wachten op 2023.

Wat kan je verwachten van Prinsjesdag?

Pas op Prinsjesdag worden de officiële plannen voor 2023 gepresenteerd. In het Coalitieakkoord van 15 december 2021 en de Voorjaarsnota van 20 mei 2022 maakte de regering al voornemens en maatregelen voor de komende jaren bekend. Een aantal van deze maatregelen geldt al per 1 januari 2023. Daarvoor stelde de regering de Fiscale verzamelwet 2023 op. Op Prinsjesdag maakt het kabinet de andere fiscale aanpassingen bekend.

Lees hier het hele artikel