Wel of geen toeslagen aanvragen?

Geplaatst op 10 juni 2024

Toeslagen aanvragen
Als ondernemer of zzp’er heb je ook recht op toeslagen. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de ondernemers en zzp’ers toeslagen niet aanvragen. Ondernemers weten vaak niet van bepaalde toeslagen af of willen geen terugbetalingen doen. 

Welke toeslagen kan je aanvragen?
Als ondernemer of zzp’er zijn dezelfde voorwaarden van toepassing als voor mensen die in loondienst zijn. Denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. 

Terugwerkende kracht
Kun je elke maand je rekeningen betalen zonder of met minder toeslagen? Je kunt toeslagen met terugwerkende kracht aanvragen om alleen geld te krijgen waar je recht op hebt. Je hebt tot 1 september van dit jaar om toeslagen van vorig jaar aan te vragen. Kinderopvangtoeslag moet je binnen 3 maanden aanvragen. Lees hier verder over toeslagen met terugwerkende kracht. 

Veranderingen in inkomen
Zijn er grote veranderingen in je inkomen? Heb je een nieuwe opdracht aangenomen of ga je meer uren werken, geef dit dan door in de Toeslagen app.

Hoe zorg je ervoor dat je niet opeens geld hoeft terug te betalen?
Wanneer je recht hebt op een toeslag, kan je deze altijd aanvragen. Als je inkomen laag is krijg je meer toeslag. Als je een hoog inkomen hebt, krijg je minder of geen toeslagen. Vind je het lastig goed in te schatten wat je jaarinkomen wordt? Vul dan altijd een hoger jaarinkomen in. 

Heb je een jaar waarin je nog meer verdient? Zorg dan dat je dat geld op een aparte rekening zet. Of heb je een sterk wisselend inkomen? Vraag dan achteraf toeslag aan. 

Voor meer informatie over toeslagen kun je terecht bij Geldfit.