Woon-werkverkeer vergroenen

Geplaatst op 22 augustus 2024

Overal is verduurzaming, zonnepanelen, windmolens, maar je kan ook klein beginnen bij je eigen bedrijf. Je kan bijvoorbeeld groener reizen en hiervoor beloond worden. De overheid stimuleert namelijk groen reizen met subsidies. Verder kan je ook geld besparen. Maar welke duurzame reisopties passen bij jouw bedrijf? 

Elektrische (lease-)auto
Met een elektrische auto ben je voorbereid op een toekomst waarin steeds meer uitstootvrije zones worden ingevoerd, ook in Dordrecht. Vanaf 1 januari 2025 worden in ongeveer twintig Nederlandse gemeenten, zero-emissiezones ingevoerd. Voor Dordrecht geldt dit vanaf 2026. In deze zones mag je dan niet meer komen met een benzine- of dieselauto die een emissieklasse lager dan Euro 5 heeft. Voor bestelauto’s met emissieklasse Euro 6 geldt deze regel vanaf 1 januari 2028. 

Naast dat een elektrische auto beter voor het milieu is, is het ook beter voor je portemonee. Vanaf 2025 zullen de totale kosten van een elektrische auto in veel gevallen lager zijn dan die van auto’s op benzine, diesel of lpg. 

Bij de aanschaf van emissievrije auto’s krijg je belastingvoordelen van de overheid. Als ondernemer hoef je over elektrische auto’s of auto’s die op waterstof rijden geen BPM of motorrijtuigenbelasting te betalen. Als je graag een elektrische bestelauto wil kopen, kan je hiervoor eventueel een subsidie voor krijgen via de MIA of VAMIL-regeling. 

Carpoolen en deelauto’s
Komen werknemers bij elkaar uit de buurt? Dan is carpoolen misschien een optie voor het woon-werkverkeer. Doordat ze met elkaar meerijden, zijn er minder auto’s op de weg en verminder je de CO2-uitstoot.

Carpoolen niet ideaal voor jouw bedrijf? Kijk dan naar een deelautoservice. Je hebt dan geen aanschafkosten, geen omkijken naar onderhoud, verzekeringen, afschrijving, tankbonnetjes of kilometeradministratie. 

Praktische tips voor werkgevers
Met een reiskosten- of kilometervergoeding kun je werknemers aanmoedigen om voor duurzame vervoersopties te kiezen. Bijvoorbeeld door geen vergoeding te geven voor de eerste kilometers, stimuleer je medewerkers die dichtbij wonen om de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Ook je parkeerbeleid kan een rol spelen in het bevorderen van duurzaam reisgedrag. Overweeg bijvoorbeeld betaald parkeren of het verrekenen van een parkeervergunning met het nettosalaris. Daarnaast zou je parkeerplaatsen kunnen reserveren voor medewerkers die verder dan vijftien kilometer moeten reizen.

Openbaar vervoer
Ligt jouw bedrijf dichtbij een station of is er een bushalte met een goede aansluiting? Dan is een OV-abbonement misschien wel de oplossing voor het duurzaam vervoer. Een OV-abonnement is meestal goedkoper dan een kilometervergoeding. Veel vervoersbedrijven houden al rekening met bedrijven en hebben speciale abonnementen, zoals de NS Businesscard. 

Fietsend naar werk
Misschien heb je dit in een vorig artikel al gelezen, maar fietsen zorgt voor meer werkgeluk en minder stress bij werknemers! Je kan ervoor kiezen om personeel wat dichtbij werk woont, een (elektrische) fiets van de zaak te bieden. Dit kan met een leasefietsregeling. Sinds een paar jaar is de fiscale bijtelling voor een fiets eenvoudiger geworden. De werknemer kan de fiets ook privé onbeperkt gebruiken, maar krijgt wel een bijtelling van zeven procent op het salaris. 

Als de volledige lease niet wordt vergoed, kunnen medewerkers nog steeds de aanschafkosten van een fiets voordelig via het brutoloon verrekenen met de werkkostenregeling.

Bron: KVK