Zakelijk krediet of zakelijke lening?

Geplaatst op 2 december 2022

Voordat je financieringen aangaat is het belangrijk dat je het verschil weet tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening. We leggen je graag uit wat een zakelijk krediet en een zakelijke lening zijn. Daarbij komt aan bod waarvoor je ze gebruikt en hoe het werkt met de kosten.

Zakelijk krediet
Een zakelijk krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij de bank. Tot een vast limiet kun je geld opnemen wanneer je dat nodig hebt. Je bepaalt zelf wanneer je dat doet en hoeveel geld je opneemt. Je betaalt alleen over het opgenomen bedrag rente. Je lost iedere maand een gedeelte af. Je kunt dat dan weer opnemen als je het nodig hebt.

Zakelijke lening
Bij een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag in een keer op je rekening. In maandelijkse, gelijke termijnen betaal je dit bedrag terug. Je kunt het afgeloste geld niet meer opnieuw opnemen. Je betaalt een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag van de lening.

Welke gebruik je waarvoor?
Als je even geen geld genoeg in kas hebt om de lopende zaken te betalen zet je een zakelijk krediet in. Zo kun je bijvoorbeeld rekeningen van leveranciers betalen, voorraden aanvullen, investeren in verschillende campagnes of onderhoud van machines blijven bijhouden.

De zakelijke lening gebruik je vooral voor eenmalige, grote uitgaven. Je kunt hierbij denken aan bedrijfsmiddelen zoals een auto of een machine, de bouw van een website of een vrije investering voor groei en uitbreiding.

Kosten
Het rentepercentage is onder meer afhankelijk van de financiële gezondheid van je onderneming. In beide gevallen betaal je rente en aflossing. In het geval van een zakelijk krediet komen er nog servicekosten van de geldlimiet bij. In het geval van een zakelijke lening komen er nog afsluitkosten van het leenbedrag bij.

Looptijd en flexibiliteit
Met een zakelijk krediet kun je opnemen en aflossen wanneer je zelf wilt. De kredietverstrekker beoordeelt ieder jaar opnieuw je krediet en past de rente aan op de nieuwe situatie. Sta je er op dat moment financieel beter voor? Dan betaal je vaak minder rente. Het kan ook zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor het krediet. Dan los je het openstaande bedrag af.

Bij een zakelijke lening bepaal je zelf in hoeveel tijd je het geleende bedrag wilt aflossen. Dit moet minimaal drie maanden zijn en maximaal vijf jaar. Je betaalt iedere maand een gelijk deel van de lening terug. Hoe korter de looptijd, hoe meer je maandelijks dient af te lossen. Terugbetaald geld kun je niet meer opnieuw opnemen.