Zo gebruik je QR-codes verantwoord en veilig

Geplaatst op 10 maart 2023

Tegenwoordig zijn QR-codes op verschillende manieren in te zetten. Laat bijvoorbeeld klanten iets bestellen door middel van een QR-code of verwijs klanten met een QR-code naar je website. Een QR-code is zo gemaakt, maar er zijn risico’s. Je kunt klanten kwijtraken doordat ze slachtoffer worden van fraude of je QR-code werkt ineens niet meer. Wij helpen je hoe je QR-codes veilig en effectief inzet.

Check of een QR-code het juiste middel is
Het is belangrijk dat je vooraf het doel, de doelgroep, de aantrekkelijkheid en het betaalmodel bepaalt van je QR-code.

Doel
Stel vast of de QR-code het juiste middel is om je doel te bereiken. Wil je zoveel mogelijk bezoekers uit je winkel naar je website leiden? Je kunt dan een QR-code op je winkeldeur plakken, maar vraag jezelf eerst af of dit echt de meeste bezoekers oplevert. Een link naar je website op het kassabonnetje levert misschien wel meer op.

Doelgroep
Voor wie wil je de QR-code inzetten? Waar bevinden deze mensen zich en welke behoefte hebben ze? Denk hier goed over na. Een QR-code op een poster midden in de stad bereikt een andere doelgroep dan een QR-code op het toilet van een club.

Aantrekkelijkheid
Voor je klanten moet het aantrekkelijk zijn om de QR-code te scannen. Het moet daarom duidelijk zijn wat het hen oplevert. Het is niet voldoende om duidelijk te maken dat de QR-code naar de website verwijst. Vertel welk voordeel de klant heeft, bijvoorbeeld: “Bezoek onze website voor actuele kortingsacties.”

Betaalmodel
Het is belangrijk om te weten of de QR-code onbeperkt geldig is of dat er kosten aan verbonden zijn. Een code kan soms na een bepaalde periode verlopen en werkt dan niet meer. Dit zou zonde zijn als je de QR-code op verschillend promotiemateriaal hebt laten drukken.

Maak je QR-code toegankelijk
Een QR-code moet toegankelijk zijn voor alle apparaten en voor elke doelgroep. Het moet in alle gevallen werken. Check daarom altijd of je website leesbaar is op een mobiele telefoon of tablet. QR-codes worden meestal vanaf een smartphone gescand. Controleer daarnaast ook of het contrast tussen de QR-code en de achtergrond voldoende is. Bij te weinig contrast kan de QR-code niet werken.

Controleer de veiligheid van je QR-code
Voorkom fraude met QR-codes. Let hierbij op het volgende:

  • Plak QR-codes nooit op plekken waar anderen er makkelijk een code overheen kunnen plakken. In een winkel of op het terras kan een fraudeur gemakkelijk een sticker met een code eroverheen plakken. Je klanten kunnen hierdoor in een onveilige omgeving terecht komen. Blijf je QR-codes daarom regelmatig controleren.
  • Scan je zelf een QR-code? Controleer de link en klik niet door bij een onverwachte link.

Lees hier het volledige artikel van de KVK.