Zo vergroot je de maatschappelijke waarde van je bedrijf

Geplaatst op 15 juni 2023

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is in de huidige tijd erg belangrijk. De kans is dus groot dat je dit al doet. Maar hoe zorg je dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een blijvend onderdeel is van je onderneming? En hoe vergroot je de waarde ervan?

Met maatschappelijk verantwoord ondernemen houd je rekening met hoe je bedrijf invloed heeft op mens, milieu en maatschappij. Het is goed voor de reputatie van je bedrijf en het kan ervoor zorgen dat je personeel aantrekt of behoudt. Daarnaast is er wetgeving op komst die mvo minder vrijblijvend maakt. Daarom is het slim om wat je al doet aan mvo nog groter aan te pakken.

Breng in kaart wat je doet
Misschien heb je nog helemaal geen uitgeschreven mvo-beleid, de kans is groot dat je wel al aan mvo doet. Denk aan de sponsoring van je lokale sportclub, het scheiden van afval of het aanbieden van maatschappelijke stages. Neem voor jezelf een moment om alles op te schrijven wat je doet voor mens, milieu of maatschappij. Dit kun je als basis gebruiken om te kijken waar je nog kunt uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld vaak (nog) meer afval scheiden dan je al deed. In de basis scheiden mensen papier, karton, glas, metaal of plastic. Maar dit gaat nog verder met koffiedik, frituurvet en piepschuim.

Blijf dicht bij je kernactiviteiten
Mvo ziet er voor elk beroep, iedere branche en voor iedere keuze anders uit. Het is daarom logisch en makkelijk om je te focussen op wat je met je bedrijf al doet. Gebruik als schilder duurzame verf, of bied vluchtelingen een baan aan. Of recycle als kapsalon al het afgeknipte haar van je klanten. Met de keratine uit dat haar kunnen artsen brandwonden behandelen.

Doe het samen
Zorg dat je je medewerkers betrekt bij je plannen voor mvo. Kijk regelmatig met elkaar naar wat jullie op willen pakken en wanneer. Heb je geen personeel, of zie je geen mogelijkheid medewerkers erbij te betrekken? Zoek dan partners of ondernemers uit de buurt die ook veel bezig zijn met mvo.

Begin vandaag
Gewoon starten, dat is het allerbelangrijkste. In de loop der jaren verandert de manier van denken over mvo en welke stappen daarbij horen. Blijf vooral met medewerkers het gesprek aan gaan over mvo. Je kunt constant van elkaar leren. Blijven praten en evalueren brengt je constant op nieuwe ideeën waardoor jij constant beter wordt met mvo.

Lees hier het volledige artikel van de KVK.