Cybercriminelen slaan steeds vaker toe. Je bedrijf kan hierdoor stil te komen staan. Je kunt klanten kwijtraken of veel geld verliezen. Ook in Dordrecht is het risico op digitale inbraken en online oplichting groter geworden. In veel gevallen zijn kleine ondernemingen de dupe. Deze zijn vaak interessant voor cybercriminelen, omdat er vaak onvoldoende maatregelen genomen zijn. Wat kun jij doen?
Om weerbaar te zijn tegen cyberdreigingen is het verstandig om te starten met de vijf basisprincipes.
- Bepaal welke informatie gevoelig is. Denk hierbij aan financiële gegevens of klantinformatie.
- Kies voor veilige instellingen voor apparatuur, software, netwerk- en internetverbindingen. Dit maakt de kans kleiner dat cybercriminelen binnendringen. Laat je hiervoor adviseren door de ICT-leverancier.
- Zorg altijd dat apparaten en software up-to-date zijn.
- Laat personeel alleen toe tot systemen en data die zij nodig hebben.
- Zorg dat je de juiste bescherming tegen virussen en andere malware hebt in je bedrijf. Ook hiervoor kun je je laten adviseren door de ICT-leverancier.
Extra tips
Bij het inzetten van wachtwoorden is het belangrijk dat deze sterk zijn en dat je ze voor jezelf houdt. Deel wachtwoorden dan ook niet met je personeel, alleen als ze deze nodig hebben. Heb je belangrijke accounts? Gebruik voor deze accounts dan altijd unieke wachtwoorden. Bij datalekken worden soms inloggegevens buitgemaakt waarmee cybercriminelen overal bij kunnen.
Wanneer cybercriminelen eenmaal binnen zijn kunnen zij documenten versleutelen waardoor je er niet meer bij kunt. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een back-up maakt. Dit kan via de cloud of door bestanden over te zetten op een externe harde schijf.
Open geen mails of bestanden die je niet kent of vertrouwt. Check in deze gevallen altijd de afzender en het adres van websites. Is de mail verdacht? Klik nooit op een link en laat ook geen gegevens achter. Hierdoor kan software geïnstalleerd worden waarmee je onderneming gehackt kan worden.
Maak vanuit je onderneming geen verbinding met een openbaar wifinetwerk. Op deze manier voorkom je dat anderen mee kunnen kijken wat je op het internet doet en welke gegevens je verstuurt. Verstuur om deze reden daarom geen gevoelige gegevens via netwerken die je niet kent of niet vertrouwt.
Wil je meer weten over cybercriminaliteit in Dordrecht?
- Het Cyber Netwerk Drechtsteden biedt onder andere een phishing test en andere hulpmiddelen om je onderneming veiliger te maken tegen cybercriminelen.
- Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid van het Digital Trust Center om te testen hoe digitaal veilig je onderneming is.
Kijk ook eens op onze pagina van het Gemeente Loket.