Duurzaamheid & Innovatie, maar waar begin je?

Geplaatst op 26 april 2024

Duurzaamheid en innovatie zijn kernbegrippen die steeds belangrijker worden, zo ook in Dordrecht. Als oudste stad van Holland, staat Dordrecht voor de uitdaging om haar erfgoed te behouden terwijl ze tegelijkertijd streeft naar een duurzamere en innovatievere toekomst. 

Dordrecht
De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht biedt een omgeving voor innovatie en ontwikkeling, waar lokale bedrijven samenwerken en gebruik maken van faciliteiten. De Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) ondersteunt ondernemers bij het installeren van zonnepanelen, terwijl Dordt Duurzaam streeft naar klimaatneutraliteit in 2040 door te investeren in energie-efficiëntie, duurzame energie, mobiliteit en circulariteit, met sterke nadruk op samenwerking.

Drechtsteden
Smart Delta Drechtsteden is een samenwerkingsverband gericht op innovatie en economische ontwikkeling in de regio. Het omvat initiatieven zoals de MKB-Innovatieregeling Drechtsteden-Gorinchem, gericht op het stimuleren van innovatie in de maakindustrie, en Deal Drecht Cities, dat economische acquisitie en promotie verzorgt. Innovation Quarter brengt partijen samen voor nieuwe business en banen in toekomstgerichte sectoren. Daarnaast investeren de Drechtsteden, Gorinchem en provincie Zuid-Holland samen met het rijk in innovatie en arbeidsmarktontwikkeling. Cirkelstad Drechtsteden werkt aan circulaire bouw en infra, terwijl OZHZ ondersteuning biedt op gebied van vergunningen en subsidies. Denk Mee Drechtsteden Energie is een platform voor ideeën over de energietransitie, terwijl Clean Tech Delta zich richt op het selecteren en implementeren van duurzame ideeën.

Provinciale en landelijke regelingen
De Green Deal-aanpak, is een interactieve werkwijze van de overheid om vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving te ondersteunen. De provincie Zuid-Holland biedt een overzicht van actuele subsidieregelingen, terwijl de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland informatie verstrekt over landelijke subsidies en financieringsregelingen.

Wil jij graag meer weten over Duurzaamheid & Innovatie? Lees dan hier verder.