eHerkenning in Dordrecht

Geplaatst op 7 februari 2023

Wil je met je onderneming in Dordrecht bij overheids- en gemeentelijke instanties en de aangesloten organisaties zaken online regelen? Dit kan met eHerkenning. Dit is een DigiD voor bedrijven, ondernemers en beroepsbeoefenaars.

Voor de aanvraag van een inlogcode voor eHerkenning moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Je hebt de keuze uit vijf verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Betrouwbaarheidsniveaus 1, 2, 2+, 3 en 4. Voor Dordrecht heb je minstens betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig en voor de aanvraag van een subsidie heb je sinds 1 september 2022 betrouwbaarheidsniveau 3 nodig.

De voordelen van eHerkenning

  1. Je kun je zaken regelen wanneer het jou uitkomt. Dit kan 7 dagen per week en 24 uur per dag.
  2. Je hebt maar 1 inlogcode nodig voor alle overheids- en gemeentelijke instanties en de daarbij aangesloten organisaties.
  3. Je kunt zelf de leverancier van de eHerkenning kiezen.
  4. Je kiest zelf het gewenste betrouwbaarheidsniveau.
  5. De eHerkenning is persoonlijk voor je onderneming.

Stappen
Stap 1: dienstverleners bij wie je wilt inloggen
Ben je van plan eHerkenning te gebruiken? Bepaal dan bij welke dienstverleners je wilt inloggen en welke diensten je nodig hebt. Kijk hier bij welke dienstverleners je eHerkenning kunt gebruiken.

Stap 2: wie gaan eHerkenning gebruiken?
eHerkenning is persoonsgebonden. Iemand anders mag dit niet voor jou gebruiken. Iedere persoon heeft zijn eigen eHerkenningsmiddel met bijbehorende machtigingen voor specifieke dienstverleners en diensten. Met deze machtiging kan je namens een bedrijf of organisatie inloggen. Zo kun je bijvoorbeeld gemachtigd zijn om zaken te regelen met de Belastingdienst, maar niet met het UWV.

Stap 3: betrouwbaarheidsniveau bepalen
De dienstverlener waarbij je met de eHerkenning wil gaan inloggen bepaalt zelf het betrouwbaarheidsniveau dat nodig is voor hun onlinediensten. Steeds meer dienstverleners vragen betrouwbaarheidsniveau 3. Hiermee kun je bijna bij alle diensten inloggen.

Wil je eHerkenning voor meerdere diensten gebruiken? En is het betrouwbaarheidsniveau dat je nodig hebt voor de diensten verschillend? Kies dan altijd voor het hoogst gevraagde niveau. Je kunt namelijk met een eHerkenningsmiddel op hoger niveau altijd inloggen bij een dienst die vraagt om een lager niveau.

Stap 4: personen machtigen
Wil je dat andere mensen binnen of buiten je onderneming zaken regelen via eHerkenning? Dan moet je per persoon een machtiging doen. De eHerkenning is namelijk persoonsgebonden. Binnen de onderneming kunnen de volgende personen andere mensen machtigen:

  • Tekenbevoegd persoon in de onderneming (dit is vastgelegd in het Handelsregister van de KVK en is vaak de directeur of bestuurder).
  • Machtigingenbeheerder (wordt aangesteld door de tekenbevoegd persoon).

Stap 5: kies een leverancier en vraag eHerkenning aan
Er zijn 6 officieel erkende leveranciers die eHerkenning mogen aanbieden. Deze voldoen aan de strenge eisen die eHerkenning stelt.

Stap 6: activeer en test
Heb je alles geregeld? Dan is het belangrijk om het persoonlijke inlogmiddel te activeren en te laten testen door de persoon die het gaat gebruiken. Klik hier voor een duidelijke video over de aanvraag van eHerkenning.

Kijk hier voor alle informatie over eHerkenning. Kijk ook eens op onze pagina van het Gemeente Loket.