Eigen onderneming starten in Dordrecht?

Geplaatst op 6 januari 2023

Bij het starten van een eigen onderneming komt veel kijken. De gemeente is er voor vragen van ondernemers die gevestigd zijn in Dordrecht of zich hier willen vestigen met een nieuwe onderneming. Om startende ondernemers op weg te helpen nemen we je mee in 10 belangrijke stappen waar je aan kunt of moet denken.

Onderzoek de markt en bepaal je eigen aanpak
Het opstarten van een eigen bedrijf kost tijd en onderzoek. Zorg dat je uitzoekt waar je beter of anders in bent dan andere bedrijven in dezelfde branche. Doe een marktonderzoek en bepaal hoe je aanpak zal zijn. Wat maakt jouw bedrijf anders? Waarin ga je het verschil maken? Wie zijn je klanten en wat willen zij precies?

Maak een financieel plan en kijk of je daarvoor geld moet lenen
Om je bedrijf te starten heb je geld nodig. Met een financieel plan breng je precies in kaart wat en hoeveel je nodig hebt en vooral waar je dat vandaan haalt. Je krijgt hierdoor duidelijkheid in de kansen van je bedrijf.

Bedenk een unieke naam voor je bedrijf
Bij het starten van een onderneming schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel (KVK). Bij deze inschrijving heb je een goede naam nodig. Een goede naam van je bedrijf:

  • Is herkenbaar
  • Blijft hangen
  • Maakt duidelijk wat je te bieden hebt. Kijk wel eerst of de naam voor je bedrijf nog niet bestaat

Kies een rechtsvorm
Een juridische vorm is nodig bij een eigen bedrijf. Dit wordt ook wel een rechtsvorm genoemd. Je kunt hierbij denken aan een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv) als er meerdere eigenaren zijn. Een rechtsvorm bepaalt onder andere aansprakelijkheid, belastingen en belastingvoordelen.

Je administratie en de regels die hiervoor gelden
Volgens de wet is een ondernemer verplicht een administratie te beginnen en bij te houden. Zorg dus dat je administratie op orde is en dat je kennis hebt van de regels die hiervoor gelden.

Algemene voorwaarden en verzekeringen
Het starten van een bedrijf betekent ook risico’s nemen. Breng daarom altijd bedrijfsrisico’s in kaart en probeer deze zoveel mogelijk te beperken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een aansprakelijkheidsverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zorg dat je vastlegt hoe je je pensioen wilt regelen. Maak algemene voorwaarden die direct duidelijk maken wat de rechten en plichten van jou en de klant zijn.

De wet en de regels
Soms krijg je als ondernemer te maken met regels die zijn vastgesteld voor een bedrijfsruimte:

  • Je wil een bedrijf aan huis
  • Het bestemmingsplan
  • Waar kun je je bedrijf starten?
  • Je hebt een apart bedrijfspand (brandveiligheid, regels voor het milieu)

De gemeente kan je helpen met het uitzoeken van alle wetten en regels voor jouw bedrijf.

Schrijf je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel
Ben je klaar voor de officiële start van je bedrijf? Dan kun je je inschrijven bij de KVK. Met de inschrijving bij de KVK regel je direct je aanmelding bij de Belastingdienst en ontvang je het btw-nummer van je onderneming.

Ga op zoek naar klanten en ga netwerken
Veel ondernemers hebben een groot eigen netwerk en vinden daardoor klanten in het eigen netwerk. Bekijk of er evenementen of bijeenkomsten zijn in de regio en bezoek netwerkbijeenkomsten. Kijk altijd verder hoe je meer kunt gaan verdienen. Let hierbij wel op fraude en misleiding.

 Ondernemersplein
Als laatste is het belangrijk om te weten dat je te maken krijgt met de belastingdienst en met de gemeente. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het RDW, het UWV, het CBS en de Kamer van Koophandel bestaat uit een samenwerkingsverband. Dit samenwerkingsverband heeft zich verenigd onder het Ondernemersplein.

Meer informatie over het starten van een onderneming in Dordrecht? Lees dan hier het volledige stappenplan van de Gemeente Dordrecht. Of kijk op onze pagina van het Gemeente Loket.